Det börjar med lite ilningar för att sedan övergå i en olidlig smärta. Tänderna kan verkligen ställa till det för dig. Det är viktigt att agera förebyggande när det kommer till tandhälsan, då problematiken kan eskalera om du inte åtgärdar det i tid. Men vart finns alla tandläkare och hur får du hjälp i tid?

När det är akut

När det verkligen är bråttom att få tandvård (som när du slagit ut en tand, eller när en visdomstand växer snett och orsakar tandvärk) så kan du vända dig både till privat och allmäntandvård. Upp till 22 års ålder så är det gratis, men efter det så måste du betala en viss summa både för akutvård och rutinkoll.

Du kan hitta din akuttandläkare här:

  • Aquadental – för dig som vill ha snabb och akut tandvård. Aqadental är även privat och finns både i Stockholm och Göteborg.
  • Folktandvården – för dig som vill ha akut hjälp från allmäntandvården. Folktandvården finns över hela Sverige.

Vänta inte

Oavsett om du väljer att gå till en privat eller offentlig tandvård så bör du inte vänta med att få hjälp. Konsekvenserna kan vara storskaliga, och följdsjukdomar kan uppstå i munhålan. Vissa slutar även äta när man exempelvis har en svårhanterlig tandvärk. De tänder du har bör du vårda och se efter, då det är den enda uppsättningen du får.

Tecken på att det är akut:

  • Du upplever en svårhanterlig smärta, som förhindrar dig att utföra dina vardagliga sysslor
  • Du har slagit ut en eller flera tänder
  • Du har skadat en eller flera tänder

Det finns kompetenta och erfarna tandläkare som erbjuder sin expertis. De ser till att du är i trygga händer, när du befinner dig i ett sårbart läge. Det går en aning snabbare i privatklinikerna, om du helst vill få det avklarat fort. Men kom ihåg att prioritera din hälsa!